Linux er den moderne verdens hjerte og kraft

Linux 1.0 blev lanceret i 1994 af Linus Torvalds.

I dag, med version 6.0, kører børserne i New York, CERN, USAs Forsvarsministerium, Den Internationale Rumstation, Japans Shinkansen (højhastighedstog), Hollywood, Google, Apple, Microsoft, Cisco, m.fl., på Linux.

Alle større aktører — fra stater via korporationer til state-of-the-art tekniske applikationer som CERN — bruger Linux og open source. Siden 2018 kører verdens 500 stærkeste supercomputere på Linux. Stort set alt IoT, cloud, server og mobil teknologi kører på Linux. Linux styrer nærmest alle moderne dagligdagsapplikationer – og derfor er det verdens mest populære operativsystem. Det er i dit køleskab, i din bil, i dine LED-lys, i din Android-mobiltelefon. Trods dette er Linux ikke alment kendt.

 

Hvorfor vælge Linux?

Efter Torvalds’ eget ønske blev Linux open-source, dvs. alment tilgængelig og gratis. Men det er ikke derfor man vælger Linux til verdens mest avancerede teknologier.

Linux vælges, fordi det giver optimal ydeevne og stabilitet med maksimal fleksibilitet og sikkerhed. Udviklingsraten er unik med næsten 8 ændringer i kernekoden per time. Og fordi Linux er open-source, kan sikkerhedseksperter verden rundt identificere de tungeste risici og svagheder inden kernen offentliggøres for almenheden.

Torvalds ”hobbyprojekt” har revolutioneret verden. Linux ligger til grund for mange start-ups og industrier, og giver kraft til nye typer teknologier og processer. Trods dette, er Linux ikke alment kendt.

Dominerende aktører som Google, Microsoft og Apple har valgt at markedsføre closed source, og dette er den vigtigste årsag til, at de fleste SMV'er (og forbrugere) fortsat bruger Android, Windows og iOS/MacOS. En anden årsag er, at de fleste ikke ved så meget om IT, og derfor tror de, at det bedste er at outsource ansvaret. (Der er mange grunde til, at tunge aktører som det amerikanske forsvarsministerium eller state-of-the-art teknologi som SpaceX altid kører på Linux og open source - og de store aktører har også forstået det.)

Men det meste er alligevel baseret på Linux. Det er det bedste operativsystem. Samtidig markedsføres closed source til alle SMV'er og forbrugere. Der er penge at tjene - på operativsystemet, software, antivirus, outsourcing, cloud-teknologi osv. Og der er penge at tjene på de enorme mængder data, der bliver indsamlet fra brugerne til produktudvikling, målrettet markedsføring osv.

Ikke desto mindre er Android mobilmarkedets klart største operativsystem, med over 2 milliarder månedlige aktive brugere - og Android er bygget på Linux (dog kombineret med en systematisk lukket kilde). Er det ikke på høje tid at lade alle nyde Linux?

Idéen til Linux Nordic tager form i 2019

I 2019 begyndte stifteren af Linux Nordics, Robin Haug, at observere visse trends på markedet, som over tid bare blev mere og mere konsolideret.

   • Stigende kritik af de dominerende aktører
   • Voksende udbud af open-source hardware af meget høj kvalitet
   • Solidt fokus på brugervenlighed i Linux-operativsystemet og software
   • Øget efterspørgsel efter open-source hos producenter som Lenovo og Dell
   • Fortsat ingen Linux-forhandlere hverken i Danmark eller Norden

Her var et hidtil uopdaget marked. Aldrig havde betingelserne været bedre. Det handler jo om reel efterspørgsel, brugervenlige produkter af høj kvalitet, der løser reelle problemer, og personer med kompetencer til at organisere og kommunikere handlen.

Haug var allerede gået over til Linux, og som filosof og med erhvervsbagrund i sikkerhedsbranchen blev det ganske logisk Haugs etiske ansvar var at kommercialisere Linux hardware, OS & software. Og i 2022 var trenderne så solide, at Haug stiftede Linux Nordic. Nu lå forholdene til rette.

I dag handler det om, at gøre open-source til open-source²: tilgængelig for alle, overalt, på en åben og transparent måde. Visionen er digital frihed, sikkerhed og etik, for alle.

Den frihed, som Linux og open-source tilbyder, inkluderer også friheden til at nyde privatlivet eller føre private samtaler. Dette er samtidig mindst lige så afgørende for virksomheder eller offentlige organisationer og institutioner som skoler og hospitaler.

Kernen i Linux er fremtidssikring

Linux Nordic har i dag en række aftaler med både private og offentlige aktører. Linux Nordic arbejder strategisk og opbygger netværk, hvor behovet synes mest presserende. Ikke mindst samarbejder vi med personer, der har særlig ekspertise inden for digital sikkerhed og dataetik og -demokrati.

Missionen blev derfor at højne niveauet inden for IKT, både for enkeltpersoner (ansatte og borgere) og for infrastruktur, med særlig fokus på B2B og B2G.

Missionen indebærer også kundeservice med skræddersalg og teknisk support, som altid følger kunden til målet - inklusiv markedsføring og kommunikation.

For Linux Nordic er kommunikationen, både internt og eksternt, også formet af idéerne bag open source. Linux Nordic kommunikerer frit og åbent. Linux er suveræn inden for open source-portabilitet (fungerer fejlfrit på både high-end og low-end hardware) med end-to-end-krypterede shell og GUI-løsninger til enhver smag og behov.

Det er en automatiserbar og letvægts-infrastruktur med ekstrem fleksibilitet, opdateringsfrekvens og hastighed, hvor alt kan konfigureres. Du får præcis det, du har brug for. Intet mere, intet mindre. Vi kalder det økonomisk fornuft. Linux vokser og vokser. Gartners analyser viser, at 80% af internt udviklede apps bruger cloud, og cloud-teknologi er intet uden Linux.